‘Hier word ik blij van! Je vragen zetten mij aan het denken. Wat jij doet is zo anders.’: hoor ik vaak van studenten. Wat doe je dan hoor ik je denken. Wat ik doe is simpel, maar niet eenvoudig. Ik daag je uit echt na te denken over dat wat je wilt. Niet over dat wat je ouders willen, je leraren, je partner of dat waar je denkt geld mee te verdienen.

Nee echt op zoek gaan, wat kan ik goed, waar wil de maatschappij mij voor betalen, waar word ik blij van? Zie het als drie cirkels. Gaan voor de ‘sweet spot’, daar gaat het om. Blij worden van dat wat je doet en er voldoende geld mee verdienen om leuk te leven.

Simpel toch? Toch doen weinig mensen echt aan dit soort soul searching. Probeer het eens. Lukt het? Zit jij er al? Ben je goed op weg? Herhaal het elk jaar in de zomer als je aan het strand ligt. Blauwe lucht, zonnetje, even dromen. Zit ik nog goed? En dan bedenken hoe kan het beter en wie kan mij daarbij helpen?

Nu je toch bezig bent, pak eens een wit vel papier en een pen.
Stel je eens voor ‘vandaag word je 80’. Je kijkt terug op jouw leven. Tevreden kijk je om je heen. Alles wat je je ooit voorstelde is gelukt! Wat zie je dan? Met wie ben je? Waar? Schrijf of teken wat je ziet. In zoveel mogelijk detail. Waar kijk jij op terug?

En klopt dit beeld met wat je vandaag aan het doen bent, wat je nu belangrijk vindt? Ga je voor je droom?

Werken aan je droom is keihard werken, maar kost weinig energie. Je wordt er blij van! Ik maakte een enorme carrièreswitch toen ik 50 werd. Regelmatig vraag ik mij af waarom niemand, tijdens al die jaren school en studie, mij de bovenstaande vragen stelde. Voor mij gaat het leven daarover: leren jezelf de juiste vragen te stellen en daarnaar te handelen!

Hems Zwier
Windesheim Honours coach